Steklarstvo Frlan

 
 
 
1
1

ZGODOVINA


Eno najstarejših gradiv, ki jih je naredil človek, je steklo. Nekatere kamnine so se ob pojavih, ki povzročajo visoko temperaturo, kot na primer vulkanski izbruhi, udarci strele in podobno, stopile nato pa hitro ohladile in strdile. Med temi kamninami v naravi je zelo pogosto tudi obsidian, ki nastaja v vulkanih pri visokih temperaturah in je običajno črne barve, v odvisnosti od primesi pa lahko tudi zelen, rdeč ali rjav. V kameni dobi je človek uporabljal obsidian kot orodje za rezanje, nakit ali orožje. Po mnenju zgodovinarjev so steklo začeli proizvajati na območju današnje Sirije in sicer 5000 let pr. n. št. V območju vzhodne Mezopotamije in Egipta so našli posode, steklenice in steklene bisere iz obdobja 4000 let pr. n. št. Okoli leta 1500 pr. n. št. naj bi Egipčani prvi začeli izdelovati votla steklena telesa s tehniko peščenega jedra. V Babilonu so okoli 200 let pr. n. št. iznašli postopek pihanja, kar je bistveno poenostavilo proizvodnjo steklenih izdelkov, saj so lahko steklo oblikovali na mnogo različnih načinov. Ta postopek je ostala do 19. stoletja najpomembnejša tehnika oblikovanja steklenih posod.

Pihanje stekla je iz Sirije prišlo do Rima in postopoma izpopolnilo stare tehnike. Medtem, ko so prejšnje metode poudarjale barvo in vzorec, so s pihanjem dobili tanko in prozorno steklo. Prve ravne plošče so poskušali narediti s pomočjo kamnitih valjev posutih s peskom, kar je na površini stekla ustvarilo značilne vzorce. Tovrstno steklo še ni bilo primerno za zasteklitev oken. Po propadu Rimskega cesarstva se je razvoj stekla nadaljeval v Islamskem svetu. Zelo znani Bizantinski mojstri so okoli leta 1000 začeli izdelovati barvno prozorno steklo za cerkve. Pred tem so v Siriji v 7. stoletju n. št. iznašli enostaven in cenen način izdelave okenskih stekel. Na drugo stran napihnjenega steklenega balona so pritaknili palico imenovano puntil, odlomili balon od pihalke in ga hitro vrteli okoli puntila. Tako se je ustvarila plošča v obliki prozornega krožnika, ki je imel na mestu odstranitve puntila »krono« - »kronsko steklo«. Ta način izdelovanja okenskih stekel se je ohranil do 19. stoletja.

Po križarskih vojnah se je umetnost izdelovanja stekla preselila v Benetke. Na izoliranem in dobro zastraženem otoku Murano so razvili proizvodnjo ogledal edinstvene kakovosti. Zato je selitev steklarjev iz otoka bila strogo prepovedana z grožnjo smrti. V 16. stoletju so prvi na svetu proizvedli prozorno brezbarvno steklo imenovano cristallo. Temu je sledila iznajdba mikroskopa in teleskopa okoli leta 1600, kar je privedlo do neslutenega razvoja znanosti in odkritij. Zato velja, da sodobna proizvodnja izvira iz šestnajstega in sedemnajstega stoletja. Steklo so začeli masovno proizvajati šele proti koncu industrijske revolucije. Ključna osebnost in eden izmed očetov modernega raziskovanja stekla je bil nemški znanstvenik Otto Schott (1851-1935), ki je z znanstvenimi metodami preučeval učinke številnih kemijskih elementov na optične in termične lastnosti stekla. Libbey-Owens je leta 1905 patentiral postopek neposrednega vlečenja steklenih trakov iz peči in hlajenje z vodno prho. Trakove so ponovno segrevali in ravnali. Po drugi svetovni vojni pa je v izdelavi ploskega stekla največji pomen dobila flotacijska metoda izdelave ravnih stekel, ki so jo razvili v britanski tovarni Pilkington, in uvedli leta 1959.

V zadnjih petdesetih letih se tehnološki razvoj pridelave stekla nadaljuje. Tudi v hitro se razvijajoči informacijski tehnologiji je steklo postalo skoraj nenadomestljiv material. V prihodnosti bo steklo ostal pomemben material, saj do sedaj niso odkrili nobene snovi s tako enkratnimi lastnostmi kot steklo, ki bi jo lahko tako mnogostransko uporabili.
 
1

AKTUALNE NOVICE

Delovni čas v decembru 2018
V decembru bomo imeli spremenjeni delovni čas, in sicer: ... več o tem...

Delovni čas v decembru 2017
V mesecu decembru bomo imeli spremenjeni delovni čas, in ... več o tem...

Delovni čas v decembru 2016
V mesecu decembru bomo imeli spremenjeni delovni čas in ... več o tem...

preberite vse novice
1
 
 
 
NASLOV:
1
  TELEFON:
1
  INTERNET:
1
STEKLARSTVO Marjan Frlan s.p.
Grenc 8
4220 Škofja Loka
Slovenija
  Telefon: 04/ 51 51 830
Faks: 04/ 51 51 831
GSM: 041/ 669 150
  E-pošta: info@steklarstvo-frlan.si
Facebook
Steklarstvo Frlan © 2012