Steklarstvo Frlan

 
 
 
1
1

LAMELIRANO STEKLO


Lamelirano steklo je izumil francoski kemik Eduard Benedictus leta 1903. Je varnostno steklo, ki je sestavljeno iz več plasti stekel površinsko zlepljenih skupaj s prozorno polimerno folijo. Folija je vstavljena med dve plasti stekel, nato se s pomočjo gretja in tlaka iztisne ves zrak ter zlepi stekla skupaj. Poznamo več vrst folij, najbolj pogosto se uporablja PVB (polyvinyl butyral) – debelina ene plasti 0,38 mm, EVA (ethylen vinyl acetate) – debelina ene plasti 0,4 mm. Vstavi se lahko več plasti folij, odvisno od namena uporabe takšnega stekla. Za varnostno steklo, je priporočljiva minimalna debelina 0,76 mm folije (dve plasti), saj lahko v primeru loma steklo prereže folijo, če je le-ta pretanka. Bistvo polimerne folije je, da v primeru loma stekla, ostanejo kosi zlepljeni na vmesni foliji, onemogočen je preboj vrženih predmetov, za ustvarjanje odprtine je potreben izdaten čas, itd. Prav tako ima folija tudi to dobro lastnost, da ne prepušča UV svetlobe ter nudi zvočno zaščito.

Lamelirana stekla se uporabljajo tam, kjer obstaja nevarnost poškodovanja ljudi ob lomu stekla, za zaščito pred vandalizmom ali strelnim orožjem. Uporablja se na primer za izložbe v trgovinah, zasteklitev balkonov, pohodna stekla, stopniščne in balkonske ograje, predelne stene, nadglavne zasteklitve (nadstreške in strehe), bazene, neprebojna stekla, itd.

Folija, ki jo uporabljamo pri nas, je EVASAFE Japonskega proizvajalca Bridgestone. EVASAFE je edina med EVA folijami, ki ima certifikat za uporabo v lameliranih varnostnih steklih. Z razliko od PVB folije ima to dobro lastnost, da ne absorbira vlage in je primerna za uporabo tam, kjer je steklo izpostavljeno vremenskim vplivom.
 
1

AKTUALNE NOVICE

Delovni čas v decembru 2018
V decembru bomo imeli spremenjeni delovni čas, in sicer: ... več o tem...

Delovni čas v decembru 2017
V mesecu decembru bomo imeli spremenjeni delovni čas, in ... več o tem...

Delovni čas v decembru 2016
V mesecu decembru bomo imeli spremenjeni delovni čas in ... več o tem...

preberite vse novice
1
 
 
 
NASLOV:
1
  TELEFON:
1
  INTERNET:
1
STEKLARSTVO Marjan Frlan s.p.
Grenc 8
4220 Škofja Loka
Slovenija
  Telefon: 04/ 51 51 830
Faks: 04/ 51 51 831
GSM: 041/ 669 150
  E-pošta: info@steklarstvo-frlan.si
Facebook
Steklarstvo Frlan © 2012