Steklarstvo Frlan

 
 
 
1
1

KALJENO STEKLO


Večjo oviro pri uresničevanju novih zamisli bi lahko predstavljala le odsotnost varnostne funkcije stekla. Običajno okensko steklo je zelo krhek material. Kljub temu, da prenese velike tlačne napetosti, ima izredno nizko natezno trdnost. Natezne napetosti na površini stekla nastanejo, kadar ga upogibamo ali če na njem nastanejo temperaturne spremembe: nenadna sprememba za 40 do 50 K je dovolj, da se steklo zlomi. Kosi zlomljenega stekla so srpaste oblike in imajo izredno ostre robove.

Če želimo, da bo steklo bolj trdno in varnejše, moramo zmanjšati število in velikost površinskih lomov. To dosežemo s kaljenjem stekla. Pod pojmom kaljeno steklo razumemo termično utrjeno varnostno steklo, ki ga strokovno-tehnično imenujemo tudi termično prednapeto steklo. Kot je razvidno že iz imena, dosežemo prednapetost s toplotno obdelavo stekla, ki poteka tako, da obe površini stekla najprej segrejemo do določene temperature, nato pa ju hitro ohladimo. Posledica je povečana gostota molekul na površini in redkejša v sredini stekla. Rezultat povečane gostote pa je zmanjšanje števila oziroma velikosti površinskih razpok. Kaljenje je učinkovito le v primeru, če se med ohlajanjem ustvari dovolj velika temperaturna razlika med površino in notranjostjo.

Zaradi značilne razporeditve napetosti kaljenega stekla, ga po kaljenju ne moremo več obdelovati (na primer rezati, brusiti, vrtati,…). Vsak tak poseg bi namreč lahko povzročil porušitev napetostnega ravnovesja in steklo bi se zlomilo. To pomeni, da smemo termično obdelavo izvesti šele potem, ko so končane vse druge vrste obdelave. Kaljena stekla so lahko vsa od debeline 4 mm do 19 mm.

Po preteku določenega časa (po nekaj urah ali nekaj letih) se lahko kaljeno steklo brez vidnih zunanjih vplivov zlomi. Omenjeni pojav imenujemo spontani lom. Povzročitelj je molekula NiS (nikljev sulfid), ki ima negativni temperaturni raztezek. Ko se molekule stekla med ohlajanjem skrčijo, se molekula nikljevega sulfida razširi. Če je molekula na sredini stekla (v polju nateznih napetosti), nastane lokalna napetost, ki lahko preseže natezno trdnost stekla in steklo se zlomi. Ta pojav je sicer zelo redek. Spontanega loma ne smemo zamenjevati z lomom, ki nastane zaradi mehanskih vplivov oziroma poškodovanja robov pri premeščanju in namestitvi stekla. Vedeti moramo, da se kaljeno varnostno steklo kljub povečani trdnosti lahko zlomi, vzrok pa je navadno neustrezno ravnanje.
 
1

AKTUALNE NOVICE

Delovni čas v decembru 2018
V decembru bomo imeli spremenjeni delovni čas, in sicer: ... več o tem...

Delovni čas v decembru 2017
V mesecu decembru bomo imeli spremenjeni delovni čas, in ... več o tem...

Delovni čas v decembru 2016
V mesecu decembru bomo imeli spremenjeni delovni čas in ... več o tem...

preberite vse novice
1
 
 
 
NASLOV:
1
  TELEFON:
1
  INTERNET:
1
STEKLARSTVO Marjan Frlan s.p.
Grenc 8
4220 Škofja Loka
Slovenija
  Telefon: 04/ 51 51 830
Faks: 04/ 51 51 831
GSM: 041/ 669 150
  E-pošta: info@steklarstvo-frlan.si
Facebook
Steklarstvo Frlan © 2012